Biserica "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul"

Cult: ortodox
Localitatea: sat Dumbraveni, com. Garceni
Adresa: sat Dumbraveni, com. Garceni
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): VS-II-a-A-06793

Scurtă descriere

Ansamblul cuprinde:

Biserica de lemn "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul" (cod LMI: VS-II-m-A-06793.01)

Ctitorita în 1784-1787 si refacuta în 1818 de preotul Grigoras si fiii sai, ajutati de razesi si de monahii Varlaam si Ioasaf. Construita în partea de nord a satului, cu lemn de pe loc, de catre mesterii Vasilachi Trânca si Iosub Onciul.

Se impune prin iscusinta tehnica a mesterilor populari, armonia volumelor, decoratia si pictura interioara, având drept suport lemnul.

De plan triconc, cu abside pentagonale, turle pe naos si pronaos, pridvor pe vest, sprijinit pe stâlpi crestati, legati în partea superioara cu un traseu în arc. Este construita din bârne de stejar, încheiate în „cheotoare dreapta”, pe temelie de piatra, talpoaie de lemn,  acoperis în patru ape, coama lunga. Naosul si pronaosul sunt acoperite cu bolti de sectiune poligonala, delimitate de arcaturi în acolada, sprijinite pe stâlpi cu acelasi profil. Fatadele, încinse cu doua brâie în torsada, sunt captusite cu scândura. Ancadramentul usii dinspre pronaos, cu deschidere în acolada, este decorat cu un chenar cu „dinti de ferastrau”, motive ornamentale cu „vrej” si  „vita de vie”, iar cel al ferestrelor cu motive vegetale. Usa masiva de stejar dinspre pronaos pastreaza sistemul de închidere originar. Pe frontispiciu, „palma mesterului” si datarile 1784, 1818.

Lacasul detine fragmente de pictura având drept suport lemnul (baza boltii din naos, cafas, fruntarul si stâlpii despartitori dintre naos si pronaos), piatra rituala din altar (fântânita) cu inscriptie în chirilica din 1787, iconostasul  din 1817, ulei pe lemn, atelier moldovenesc, precum si strana Maicii Domnului si jiltul arhieresc, realizate în aceeasi maniera.

Turnul clopotnita (cod LMI: VS-II-m-A-06793.02)

Ctitorie a obstii din 1814. Printre putinele clopotnite din Eparhia Husilor care îsi pastreaza aspectul initial.

Se remarca prin maiestria executiei tehnice si decorul cu semnificatie magica.

De plan patrulater, cu doua niveluri delimitate de un brâu în „dinti de ferastrau”. Construita din bârne de stejar, încheiate în „cheotoare dreapta”, cu stâlpi, asemanatori cu cei de la pridvorul bisericii, cu baze si capiteluri crestate, cu motivul „pomul vietii”. Fatadele decorate cu un brâu median, o friza de „solzi” si în „val”. Are galerie deschisa la nivelul clopotelor. Clopot turnat la Viena , 1792.

Sursa: M. Popa, Monumente istorice din judetul Vaslui. Biserici si manastiri din Eparhia Husilor Noutăţi - pe scurt
„Brâncuși e al tău așa cum și țara asta e a ta” - Campanie națională de stângere de fonduri pentru creația „Cumințenia Pământului”
Fonduri nerambursabile AFIR pentru investiții rurale asociate cu protejarea patrimoniului cultural
Programul european ”EUROPA CREATIVĂ 2014-2020” - subprogramul CULTURA
» Lista completă a noutătilor
Ultima actualizare: 11.08.2016
» Lista completă


Directia Pentru Cultură
Vaslui
TeSalut